Para agility

Para agility is agility voor geleiders met een beperking. Mijn zoektocht naar het bestaan van para agility in België leidde uiteindelijk tot de conclusie dat ik sowieso moest trainen in een gewone club of hondenschool en dan ook aan de reguliere wedstrijden zou moeten deelnemen. Afzonderlijke wedstrijden, laat staan cursussen of trainingen, zijn er niet.

Er zijn in België minstens twee federaties van hondenscholen die agility wedstrijden inrichten. Dat is de VOE en de KKUSH (vaak gewoon Sint Hubertus genoemd). De wedstrijden onder beide federaties staan echt naast mekaar en ik begreep dat als je onder de ene federatie loopt (dus aan wedstrijden deelneemt) je niet aan wedstrijden onder de andere federatie mag deelnemen.

De VOE vaardigt elk jaar mensen af naar het IMCA-PAWC (waarbij PAWC staat voor Para Agility World Championship) maar organiseert verder ook geen aparte para agility wedstrijden op de selectiewedstrijd voor dit PAWC na. Ondertussen na meer dan een jaar trainen heb ik via andere agility spelers enkele mensen leren kennen die para agility beoefenen zowel in België als in het buitenland. Ik heb een dossier ingediend mbt. deelname aan het PAWC in de toekomst. Als je droomt, droom dan ineens groot moet ik gedacht hebben 😉 En weet je wat? Op 12 november 2019 kreeg ik het bericht dat ik geaccepteerd ben voor deelname aan het PAWC. Dus… in augustus 2020 is het zover! Spannend 🙂

Zelf koos ik om onder de KKUSH te gaan lopen – blijft een rare woordkeuze in mijn geval 😉 – omdat je ook wel een club moet vinden om te gaan trainen en de club die ik daarvoor uitkoos – De Bonheidense Hondenvrienden – is aangesloten bij de KKUSH. Bijkomend voordeel aan lopen onder de KKUSH is dat er op jaarbasis meer wedstrijden zijn en er heel wat niet te ver bij ons uit de buurt georganiseerd worden. Dat is gewoon praktisch ook wel fijn.

Om aan wedstrijden agility te gaan deelnemen heb je eerst een Attest Sociaal Gedrag nodig (krijg je na een geslaagde Soc Test) en dan een brevet (krijg je na een geslaagde proef Toelating tot het Agility Programma). Wij haalden ondertussen beide en lopen momenteel dus wedstrijden. Meer over Pasha en mezelf als combinatie vind je hier.