Verkeersveiligheid houdt burgers wakker


Tijdens een reeks huisbezoeken vorig jaar in aanloop naar The Big Shift viel ons één ding op: de meeste vragen en klachten gaan over de verkeerssituatie in eigen buurt.

Heel wat mensen uit onze gemeente vertrekken ‘s ochtends met de auto naar hun werk. Tegelijk rijden er ook heel wat scholieren met de fiets naar school. Dit verkeer mengt zich in heel wat straten zeker wanneer automobilisten de invalswegen waar verkeerslichten staan willen vermijden.

We nemen er één voorbeeld uit. De Fazantendreef is een fietsroute voor scholieren die van Haacht komen en naar het atheneum in Keerbergen rijden, en uiteraard ook voor scholieren die van Keerbergen richting Haacht moeten. 

We praatten met enkele buurtbewoners die bevestigen dat tussen 8u en 8u30 in de ochtend er enorm veel autoverkeer door de Fanzantendreef komt. Meestal verkeer dat van de Tremelobaan komt en richting Haacht rijdt en de verkeerslichten wil vermijden. Hoe langer de file aan de lichten op de Tremelobaan, hoe meer autoverkeer door de Fazantendreef passeert. Auto’s rijden vaak ook veel sneller dan de toegelaten 50 km per uur. 

Dat burgers terechte vragen als deze hebben, vinden wij niet meer dan normaal. Er zijn al burgervragen als deze tot op de gemeenteraad gekomen omdat het gemeentebestuur er uit zichzelf weinig aandacht aan schenkt. Ook vragen die via mail of tijdens het spreekuur van een bevoegde schepen worden gesteeld krijgen amper of zelfs helemaal geen opvolging.

Vooruit Keerbergen pleit dan ook voor het in kaart brengen van al deze onveilige situaties inzake mobiliteit, het opmaken van een plan van aanpak én een betere communicatie met de betrokken burgers.