Keerbergen groene gemeente? Niet voor dit gemeentebestuur. 


Natuurgebied wacht op sanering, maar een ijspiste kan wel.

De lente is in het land. Wie staat er nu nog stil bij de beslissing van het gemeentebestuur om ook afgelopen winter weer een ijspiste aan te laten leggen op het gemeenteplein? Wij, van Vooruit.

Oktober 2022. We zitten middenin de energiecrisis en Vooruit Keerbergen stuurt alle leden van de gemeenteraad een nota met daarin ons voorstel voor energiesbesparende maatregelen. We vragen daarin onder meer om geen ijspiste meer aan te leggen, maar wel een rolschaatspiste. De omkadering blijft dezelfde. De verenigingen kunnen nog steeds de winterbar uitbaten. De gezellige sfeer blijft gegarandeerd.

Het verschil? De kostprijs. En het signaal dat ook het gemeentebestuur rekening houdt met de stijgende energieprijzen. Net als u en ik. De winst in energieverbruik door meer led verlichting te plaatsen in de gemeente spenderen aan een energieverslindend evenement vinden wij niet kunnen. Zeker niet als we elders te horen krijgen dat de sanering van een stuk natuurgebied in de Broekelei momenteel in gebruik als gemeentelijke opslag – of stort? – niet kan vanwege de kostprijs. 

Winst gemaakt door een duurzame investering investeren in een ijspiste of in de natuur? Wij kiezen voor het tweede.

De Broekelei is ons grootste natuurgebied, maar het bevat ook nog steeds een zwarte plek. Het omheinde stuk van de gemeentelijke opslag/stort is niet alleen een goede investering omdat je er een losloopzone voor honden zou kunnen maken, maar deze vervuilde bodem saneren is ook onze plicht. We willen  allemaal wonen in een groene gemeente. Dan moeten we de natuur ook koesteren en beschermen.

We lazen de berekening van de bevoegde schepen dat de vervanging van de straatverlichting door led-lampen ons tot op dat moment al 300.000 Kwh per jaar laat besparen en dat we daarmee 12 schaatsbanen van elektriciteit kunnen voorzien. Of dat het verbruik van de eerste editie van 12.000 Kwh slechts 0,75% van het totale gemeentelijke energieverbruik is en dat afschaffen van de ijspiste dus vooral een symbolische beslissing is. De cijfers van de totale kostprijs van de tweede editie van het evenement zijn trouwens moeilijker te vinden dan een verloren oorbel op de ijspiste.

Wij zien dat anders. 3.000 Kwh is het verbruik van een gemiddeld gezin per jaar. 12.000 Kwh voor enkele weken schaatsplezier is dus gelijk aan het verbruik van 50 gezinnen gedurende 1 maand of van 4 gezinnen gedurende een heel jaar. Dat zijn geen symbolen, dat zijn mensen.

Meer info:

An Wauters
Voorzitter Vooruit Keerbergen 
an.wauters@telenet.be